פצעים בעור הנם תופעה שכיחה מאד הן בקרב צעירים והן בקרב מבוגרים, הגורמת לרוב לפגיעה בדימוי ובביטחון העצמי. קשה מאד להסתיר אותם, על אחת כמה וכמה כשהם נמצאים על הפנים או על גבי איברים חשופים אחרים. חשוב לי שתדעו כי הפצעים הללו אינם מהווים גזירת גורל. בטיפול נכון ויסודי, ניתן להפחית את כמות הפצעים ואף להעלימם לחלוטין.
מהם הגורמים להיווצרות פצעים בעור?
- גיל צעיר – לעורם של מתבגרים ישנה נטייה לפתח תגובות דלקתיות של העור בצורת פצעים שונים. בלוטות החלב של בני הנוער מפרישות כמות גדולה של שומן המצטבר סביב זקיקי השערות, יחד עם תאי עור מתים. כתוצאה מכך, נסתמות הנקבוביות של העור ומתחילים להתפתח להם חיידקים, כמו למשל חיידק האקנה. התוצאה – פצעים הבולטים על גבי העור.
- לחץ נפשי וסטרס – ידועים כגורמים המעודדים את העור לייצר הורמונים כמו אדרנלין והורמונים גבריים נוספים, המגבירים ייצור שומן וכתוצאה מכך סתימת נקבוביות המביאות להיווצרות פצעים. בנוסף, מתח נפשי מאט את הליך השיקום הטבעי של העור.
- גנטיקה – ישנן בעיות עור המועברות בתורשה.
- היעדר שגרת ניקוי לעור או שימוש בתכשירים שאינם מתאימים – כיום קיים מגוון רחב של תכשירים המנקים את העור, מונעים היווצרות של פצעים על גביו ומטפלים בפצעים קיימים. חשוב להתאים את התכשיר הנכון לבעיה ולסוג העור. שימוש בחומרים שאינם איכותיים, אינם מותאמים לצרכי המטופל או כאלה המייצרים רגישות בעור, עשוי לגרום לנזק. שגרת ניקוי הכוללת שימוש בסבונים או פילינג המסירים תאי עור מתים ומעודדים את חידוש העור, ככל הנראה יסייעו בהפחתת הפצעים על הפנים ואף להעלמתם.
- שינויים הורמונאליים – בעקבות היריון, טיפולי פוריות, נטילת גלולות למניעת היריון ועוד.
- תזונה המבוססת בעיקר על מזון מעובד, מתוקים ושומנים – מה שמייצר חסרים תזונתיים ופגיעה בעור.
- גורמים סביבתיים – כמו זיהום אוויר למשל.
פצעים בעור – סוגים נפוצים:
- קומדונים – פצעים פתוחים קטנים, הידועים גם בשמם "ראשים שחורים". הם מתפתחים בתוך זקיק השערה, כתוצאה מהצטברות שומן, תאי עור מתים, חיידקים וחשיפה לחמצן. במצבים חמורים, הקומדונים יתפתחו לכדי אקנה ודלקות שונות.
- פצעי שומן לבנים – מתפתחים בהליך דומה לזה של הקומדונים, אך להבדיל מהם, לא נחשפו לחמצן ולכן נותרו סגורים.
- פפולות בעור – סוג של קומדונים שהגיעו לשלב הדלקת. אלו הם גושים קטנים אדומים, הנוצרים כתוצאה מסתימת זקיק השערה. תופעה זו מהווה כר פורה להיווצרות חיידקים, ביניהם האקנה.
- מיליומים בעור – מאין ציסטות קטנות שפירות ולבנות הבולטות מעל העור. נוצרות כתוצאה מחסימה של תאי עור מתים או שומן על ידי תאי עור אחרים.
- פוסטולות – פצעון דלקתי המכיל מוגלה.
- ציסטה שומנית – מתפתחת כתוצאה מזיהום בזקיק השערה החודר לשכבה העמוקה יותר של העור (דרמיס). נוצר באזור גוש תת עורי שלרוב ניתן להרגיש אותו באמצעות מישוש.
- פרונקל – דלקת בבסיס השערה ומסביבה הצטברות של מוגלה.
- רוזציאה – מתאפיינת באודם באזור הפנים וכן בהופעתם של פצעונים אדומים עקב התרחבותם של נימים בפנים. לעתים גם העיניים תהיינה אדומות ומגורות.
- פצעים תת עוריים בפנים – פצעים מוגלתיים ודלקתיים הנמצאים מתחת לפני העור, כמו למשל חצ'קון תת עורי. ישנם גם פצעים אשר להם שכבה עליונה מעל העור בצורת חומצת חלב. נוצרים כתוצאה מחסימת בלוטות החלב בעור וסתימה של הנקבוביות.
- אקנה – שילוב של נגעי העור הנ"ל באזורים שונים בגוף. זהו חיידק שנוצר עקב דלקת סביב זקיק השערה, כתוצאה מחסימת נקבוביות על ידי שומנים המופרשים מבלוטות החלב ותאי עור מתים סביבו. האקנה, המתבטא בפצעים שונים, יופיע לרוב לראשונה בגיל ההתבגרות ובדרגות חומרה שונות. לעתים, בהיעדר טיפול מקצועי ובזמן, פצעי האקנה עשויים להפוך לצלקות שקשה עד בלתי אפשרי לטפל בהן.
סובלים מפצעים בעור? אני מזמינה אתכם אליי לקליניקה לאבחון, ייעוץ והתאמת הטיפול המתאים ביותר לבעיית העור שלכם. הטיפולים, שאינם פולשניים ונטולי כאבים או תופעות לוואי, כוללים שימוש בטכניקות וחומרים חדשניים המנקים את העור, מעודדים את התחדשותו, מטפלים בחיידקים כדוגמת האקנה, מפחיתים דלקת וגירויים שונים ומזרזים את הליך ההחלמה של העור.