הופעתם של פצעים בפנים ובאזורים שונים בגוף הנה תופעה שכיחה מאד, אשר רבים סובלים ממנה. הפצעים למעשה יכולים להופיע אצל כל אחד, בכל גיל ובאזורים שונים על גבי הגוף ואינם רק נחלתם של בני הנוער, כפי שנהוג לחשוב. פצעים בחזה, בגב ועל הפנים הם בולטים מאד ומלבד חוסר הנוחות הפיזית שהם מייצרים, הם גם גורמים למבוכה, תחושות כמו חוסר ביטחון ולעתים אף לדכאון.
אקנה בחזה ובגב – מה גורם לפצעים וכיצד ניתן לטפל בהם?
האקנה הנו חיידק המתפתח סביב זקיק השערה באזורים שונים בגוף ובפנים, העשירים בבלוטות חלב המפרישות שומן ואשר יחד עם תאי העור המתים, מייצרים חסימה של הנקבוביות. האזור הופך בן רגע מזוהם ומשמש ככר פורה להיווצרות חיידקים ובקטריות, ביניהם האקנה.
האקנה מתבטא בהופעתם של פצעים מסוגים שונים – לרוב בצורת נקודות לבנות או שחורות או כמרבץ פצעונים העשויים גם להיות מוגלתיים ומודלקים. המיקום הנפוץ ביותר בו מתפרץ האקנה הוא הפנים, אולם במקרים רבים, הוא יופיע גם באזורים נוספים – בעיקר בצורת פצעים על החזה (מאין חצ'קונים בחזה), הגב ולעתים גם על הכתפיים. האקנה חולף אך ורק באמצעות טיפול נכון ומקצועי. ככל שהזיהום מתגבר, כך גדל הסיכוי להיווצרות כתמים וחטטים באזור, שלא יעברו גם לאחר הטיפול והריפוי של הפצעים. לכן, חשוב לטפל באקנה בזמן ולא לדחות את הטיפול.
פצעים מוגלתיים בחזה – גורמים:
פצעים בחזה אישה או פצעים בחזה גבר, אמנם נפוצים פחות מפצעים על הגב או הפנים, אך כשהם מופיעים הם מהווים מטרד של ממש – אסתטי ונפשי. פצעי האקנה בחזה בולטים מאד ולרוב יופיעו כנקודות שחורות, לבנות או אדומות; חטטים או כפצעים מוגלתיים. האקנה בחזה נוצר בדיוק באותו תהליך של האקנה בפנים – עם סתימתן של הנקבוביות והיווצרות תנאים אידאלים להתפתחות חיידקים ודלקות. כמות הפצעים וחומרתם היא בהתאם לדרגת הזיהום. הגורמים המרכזיים להיווצרות אקנה בחזה הם: לבישת ביגוד הדוק ומבדים שלא מאפשרים לעור לנשום; זיעה המתערבבת עם שומנים ורעלים הנמצאים על העור, סותמת את הנקבוביות ומאפשרת היווצרות חיידקים ובקטריות – בעיקר במאמץ גופני או במזג אוויר חם במיוחד; מצעים שאינם מוחלפים בתדירות נכונה או שאינם נקיים – הם מלאים בלכלוך ובשמנים והעור בא איתם במגע ומזדהם; שינויים הורמונאליים; גנטיקה; סטרס ומתח נפשי; צריכת תזונה לא מאוזנת המבוססת בעיקר על שומנים ומתוקים ועוד.
אקנה בגב מתפרץ בדיוק מאותן הסיבות והוא מחמיר בתנאי לחות וחיכוך העור – למשל כתוצאה מישיבה ממושכת על כיסא שאינו עשוי מבד נושם. לעתים יתפתחו פצעים עקב הימצאותה של פטרייה על העור.
כיצד ניתן לטפל באקנה ולהעלים את הפצעים?
כיום ישנן שיטות מגוונות ומצוינות לטיפול באקנה. לאחר אבחון מקצועי ויסודי, ניתן לבחור את הטיפול המתאים ביותר. לרוב טיפול בפצעים יכלול שימוש בתכשירים שונים כמו סבונים רפואיים המנקים את הגוף, פותחים את הנקבוביות, מחסלים חיידקים ומחדשים את העור; פילינג כימי המקלף את השכבה החיצונית והפגועה של העור ופועל לחידושו וקרמים טיפוליים המטפלים באקנה ומונעים היווצרות פצעים חדשים. בנוסף, ישנו טיפול חדשני – פוטו תרפיה – אשר מחסל את החיידקים, פותח את הנקבוביות הסתומות, מטפל בדלקות ומשפר את מצב העור באמצעות קרני אור. במקרים חמורים יותר, יינתן טיפול תרופתי בעיקר באמצעות משחות אנטיביוטיות או כדורים.
בנוסף, תמיד עוזר לשמור על אורח חיים שיקטין את הסיכוי לחזרת האקנה. למשל, מומלץ ללבוש בגדים שאינם הדוקים והעשויים מחומרים נעימים ונושמים כמו כותנה איכותית; להתקלח לפחות פעם ביום ובימים חמים במיוחד או אחרי מאמץ גופני גם יותר; להקפיד על החלפת מצעים פעם בשבוע וניקוי יסודי שלהם במכונת הכביסה; להימנע מצריכת מזונות מעובדים המלאים בחומרים לא בריאים כמו שומנים ובמקרים מסוימים כדאי לתחזק את העור באמצעות קרמים שישמרו עליו בריא וחלק.
אם אתם סובלים מפצעים על הגב, הפנים או פצעים על החזה – נשים וגברים יקרים, אתם מוזמנים לקליניקה שלי לאבחון מקצועי, ייעוץ וטיפול יסודי המותאם לצרכים שלכם, שיחדש את עורכם ויהפוך אותו לבריא וחלק תוך זמן קצר, ללא שימוש בשיטות פולשניות וללא תופעות לוואי.